Относно

Щом сте попаднали тук предполагам имаме сходни интереси. Казвам се Васил Стоев и това е моето място в мрежата, където пиша за Линукс и Свободния софтуер. Ползвам Убунту от 3 години и съм впечатлен от възможностите на тази ОС. Всяка Линукс дистрибуция е много гъвкава и стройна структура от множество малки парченца. Всяко парченце е прост елемент, който прави определено действие и го прави добре. Структурата изградена от много такива унифицирани парченца е лесна за моделиране и конфигуриране.

За разлика от Линукс, Windows е монолитен и малко тромав. Това е основната разлика между двете системи. Този факт не прави автоматично Линукса по – добра ОС. И двете системи си имат своите предимства и недостатъци. Няма по – добра ОС. Има такава която ти върши работа или не ти върши. За повечето хора Линукс е непознат и бягат само като чуят името му. Целта на този сайт е да ви покаже, че Линукса не е толкова страшен колкото звучи името му.

Има много Линукс дистрибуции. Но всички те са принципно еднакви. Под дистрибуция се разбира селекцията (колекцията) от програми. Някои колекции са производни на други. Има малки разлики в начина на конфигуриране и набора на основните пакети. Това е всичко. Така например Убунту е производна на Debian. Но с годините са направени някои промени и някои специалисти твърдят че Убунту е вече напълно отделна дистрибуция от  Debian. Може и така да е, но двете дистрибуции ползват една и съща пакетна система и пакетите им са съвместими.

Целия софтуер в Линукс се разпространява под формата на архиви в които има конфигурационни файлове описващи начина на инсталиране и дейнсталиране на пакета. Почти винаги един пакет зависи от един или повече други пакети. Например пакета X зависи от пакетите A и B. Това означава, че A и B трябва да са инсталирани преди да се инсталира пакети X.

Ядрото на ОС слоя който отговаря за изпълнението на всички програми. Първата версия на ядрото е написано от Лину Торвалдс и се поддържа от стотици програмисти. Към ядрото са включени и всички „драйвери“. В Линукс драйверите се наричат „модули на ядрото“ или само „модули“. Над ядрото и под слоя с приложни програми (браузъри, игри, текстови редактори и т.н.) има друг слой системни програми, чиято основна част са програмите написани от проекта GNU. Поради този факт често ще срещате израза GNU/Linux.

Съдържанието на Страници за Ubuntu Linux се публикува под CC-BY-SA 3.0 License.

За всичко което се сетите – коментари, идеи, мнения, предложения…
Пишете ми на адрес vs24000_NOSPAM_gmail.com ( _NOSPAM_ заменете със знака at).

%d блогъра харесват това: